Het eind van een pittig jaar is in zicht. We werden geconfronteerd met een crisis van enorme omvang. Voor veel mensen een flinke tegenslag, zowel persoonlijk als zakelijk. Nu we terugblikken op het seizoen 2020 kunnen we gelukkig concluderen dat het in Drenthe erg goed is verlopen. Veel parken zaten helemaal volgeboekt. Vakantiegangers die normaal gesproken het buitenland opzoeken in de zomer, trokken nu naar Drenthe. Ontzettend fijn dat zoveel mensen hebben genoten van onze provincie deze zomer!

Ontwikkelingen programma Vitale Vakantieparken

Ook voor het programma Vitale Vakantieparken was het begin dit jaar even schakelen. Ineens werkten we vanuit de Taskforce allemaal thuis. En de prioriteiten bij de recreatieondernemers lagen natuurlijk tóch even anders. Maar we kunnen ondanks dat terugkijken op een jaar waarin er veel mooie resultaten zijn geboekt. Zo is het REX-programma deze zomer van start gegaan. Een programma voor ambitieuze recreatieondernemers die de potentie hebben om met hun park door te groeien naar de (inter)nationale top. Inmiddels zijn er al ruim 12 aanmeldingen binnen. Dat is fantastisch! Naast het REX-programma gaan we binnenkort verder met het RET, het Recreatie Expert Team. Het RET was tot eind dit jaar onderdeel van het Recreatieschap Drenthe maar vanaf januari 2021 hangt het onder de vlag van Vitale Vakantieparken Drenthe. Het RET richt zich met name op het middensegment en is al jaren een waardevol instrument voor de sector. Ondernemers kunnen het RET inschakelen voor een frisse blik of advies over bijvoorbeeld de bedrijfsvoering, de financiering of om te kijken waar de groeikansen liggen voor het bedrijf. Ook voor het ontwikkelen van een toekomstgerichte visie kan men bij het RET terecht.

Dit jaar is ook het transformatiestappenplan ontwikkeld. Parken waarbij geen recreatieve toekomst meer mogelijk is kunnen – indien gewenst – het park transformeren naar een andere bestemming. Zo’n transformatie is een enorm proces. Om het wat overzichtelijker te maken hebben we dit proces in een stappenplan gegoten. Daarbij hebben we ook infographics gemaakt. Het stappenplan kunt u hier zien. De infographics staan vanaf het nieuwe jaar op onze website.

Er is binnen de provincie Drenthe nu een uniforme aanpak voor het inschrijven in de BRP (Basisregistratie Personen). Hier zijn we heel erg blij mee omdat we hiermee écht kunnen voorkomen dat er een waterbedeffect ontstaat waarbij mensen het bij een buurtgemeente zouden kunnen gaan proberen om zich toch in te schrijven op een vakantiepark. Iets wat we liever niet willen omdat permanente bewoning op een vakantiepark afbreuk doet aan de recreatieve uitstraling en beleving van zo’n park.

In april 2020 brachten wij ons eerste jaarverslag uit in de vorm van een mooi magazine. Naast het jaarverslag hebben wij het jaar 2019 ook in beeld gebracht met een Vitale Vakantieparken-film. En omdat fysieke bijeenkomsten het afgelopen jaar niet of nauwelijks mogelijk waren, hebben wij ook verschillende online bijeenkomsten georganiseerd. In september was er de online talkshow waarin we de stand van zaken van het programma op een leuke en informerende manier hebben verteld. Aansluitend hebben we de afgelopen maanden een drietal webinars georganiseerd. We waren blij verrast met het groot aantal kijkers!

We weten niet hoe het in 2021 eruit gaat zien. We hopen natuurlijk dat er fysiek weer meer mogelijk gaat zijn maar tot die tijd kunt u ons online vinden!

Voor nu wensen wij u – ondanks de zware maatregelen – een heel fijne kerst en een gelukkig en vóóral gezond 2021!

Taskforce Vitale Vakantieparken Drenthe