In Drenthe werken we momenteel aan een Drenthe-breed gedragen aanpak voor de inschrijving van personen in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP).

Op dit moment zijn gemeenten verplicht mensen in te schrijven op hun feitelijke woonadres, ook als dit een adres is zonder woonbestemming. De gemeente heeft hierin enige vrijheid van beleid en werkwijze. In de praktijk gaan gemeenten op een verschillende manier om met inschrijvingen op adressen zonder woonbestemming zoals vakantiewoningen. Dit kan leiden tot het zogenaamde “waterbedeffect”: als iemand in gemeente A niet ingeschreven wordt op een vakantiepark dan probeert hij het in gemeente B en heeft daar wel succes. Om dit te voorkomen is het wenselijk dat alle 12 gemeenten in Drenthe dezelfde werkwijze hanteren met betrekking tot het inschrijven van mensen op een adres zonder woonbestemming.

We willen graag een richtinggevend stappenplan ontwikkelen voor gemeenten. Hierbij werken we vanuit het landelijk stappenplan ontworpen door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninklijkrelaties, waarbij we enkele Drentse nuances aanbrengen. De gemeente Noordenveld is daar al mee begonnen en heeft een ‘werkprotocol inschrijving in de BRP’ ontwikkeld. Door deze methode ontstaat een verhoogde drempel voor iemand om zich in te schrijven op een vakantiepark binnen hun gemeente. De gemeente Aa en Hunze heeft deze methode inmiddels ook geïmplementeerd. Met deze methode in gedachten is de Taskforce aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een Drenthe-brede methode. Zodra deze gereed is, zullen wij u hierover informeren.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maak een afspraak

Vul het contactformulier in en selecteer uw gemeente.
Een medewerker van uw gemeente neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

Gemeentepagina

Beeldmerk Gemeente AA-Hunze Beeldmerk Gemeente Assen Beeldmerk Gemeente Borger-Odoorn Beeldmerk Gemeente Coevorden Beeldmerk Gemeente de Wolden Beeldmerk Gemeente Emmen Beeldmerk Gemeente Hoogeveen Beeldmerk Gemeente Meppel Beeldmerk Gemeente Midden-Drenthe Beeldmerk Gemeente Noordenveld Beeldmerk Gemeente Tynaarlo Beeldmerk Gemeente Westerveld