Mogen recreatiebedrijven zoals campings en jachthavens open?

Recreatiebedrijven mogen, onder strikte voorwaarden, open. De toilet- douche- en wasvoorzieningen moeten gesloten blijven. Deze regel geldt voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens. Voor gasten die geen gebruik maken van de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, zoals bijvoorbeeld gebruikers van een stacaravan, is recreëren wel toegestaan.

Waarom moeten de sanitaire voorzieningen dicht?

Het risico is te groot dat het op deze plekken niet lukt om de maatregelen met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Waarom moeten de recreatiebedrijven niet helemaal dicht zoals in andere delen van Nederland?

Op deze manier kunnen we stacaravans en huisjes op campings open houden. Als zij tenminste eigen toilet- en douchevoorzieningen hebben. Deze huisjes worden namelijk niet alleen voor recreatie gebruikt, maar ook voor (tijdelijke) huisvesting. De richtlijnen van het rijk bieden ruimte om dit te doen.

Geldt deze maatregel ook voor gebouwen waar bijvoorbeeld wasmachines staan?

Ja, de maatregelen gelden voor alle gebouwen waar gasten gezamenlijk gebruik van maken. Dit geldt dus ook voor gebouwen waar wasmachines voor algemeen gebruik staan. Ook die moeten sluiten.

Mag privé sanitair in een toiletgebouw wel open blijven?

Nee, het besluit is om toiletgebouwen te sluiten, ook als het een privé sanitair betreft als onderdeel van een toiletgebouw. Dit zou namelijk betekenen dat voor toegang het toiletgebouw in zijn geheel open moet blijven.

Is het wel toegestaan om chemische toiletten te legen aan de buitenkant van de sanitaire voorzieningen?

Nee, een sanitair gebouw is in z’n geheel gesloten en mag niet gebruikt worden, dus ook niet aan de buitenkant.

Als ik garandeer dat er niet meer dan 1 persoon per keer naar binnen gaat. Mag ik dan mijn sanitair wel openhouden?

Nee, de maatregel is om alle toilet-, was- en douchevoorzieningen te sluiten. Tot wanneer gelden deze maatregelen voor campings en jachthavens? De gezondheidsmaatregel duurt in eerste instantie tot 6 april. Op 31 maart 2020 neemt het kabinet een besluit over een eventuele verlenging van de looptijd. Daarna nemen de voorzitters van de Veiligheidsregio’s een nieuw besluit over het al dan niet gesloten houden van de toiletvoorzieningen op de recreatiebedrijven.