De omgeving van het Drentse dorpje Wapse is een toonbeeld van landelijkheid: bossen en weilanden wisselen elkaar in traag tempo af. Hier ligt recreatiepark Nieuwlande. Hoewel, recreatie? Een wandeling over het park toont een enorme variatie aan tuintjes, gordijnen, hekwerk, enzovoort. Dit duidt duidelijk op permanente bewoning. En dat is ook waar de eigenaren van de woningen zich hard voor maken: dat hun park transformeert van recreatie- naar woonbestemming.

Inschrijven bij de gemeente

De gemeente gedoogde de permanente bewoning. Hollander: “In 2017 gaven wij als VvE in een gesprek met de wethouder aan dat we wel een dubbelbestemming wilden voor het park: wonen en recreëren. ‘Dan moet je een nota schrijven’, was zijn antwoord. Daarvoor hebben we een werkgroep opgericht en een jaar later waren we klaar. In 2019 kregen we een uitnodiging om ons als permanente bewoners die nog steeds in andere gemeenten staan ingeschreven, bij de gemeente Westerveld in te schrijven. Ook de gemeente moest met een rapport komen, maar daarvoor ontbrak het hen aan de benodigde kennis. Nu doen ze het samen met Gerben Rouwenhorst, transformatieadviseur van VVP.”

Kostbare aangelegenheid

Momenteel voorziet hij ook ons van advies: hij bedenkt oplossingen voor de diverse problemen waar we tegen aanlopen. Zo is er nog een klein aantal eigenaren dat hun woning nog wel recreatief gebruikt. Dat moet zo kunnen blijven, maar wanneer ze er toch willen gaan wonen of de woning verkopen, dan moet de bestemming alsnog kunnen worden aangepast. Maar het wijzigen van het bestemmingsplan is wel een kostbare aangelegenheid en geldelijke middelen vormen wel een probleem.”

Win-win situatie

“We zijn belangrijk voor het dorp”, weet Den Hollander. “Hier wonen diverse jonge gezinnen uit Wapse. Ze hebben kinderen die in het dorp naar school gaan en zo het leerlingenaantal op peil houden, we maken gebruik van het dorpshuis, enzovoort. Rouwenhorst denkt dat Nieuwlande ook wel een goede kans op transformatie maakt. “Het park voldoet aan een groot aantal criteria: de kwaliteit van de woningen lijkt op orde voor permanente bewoning, de straat door het park is aangepast en biedt nu ook ruimte voor brandweer en andere hulpdiensten, de afvalstromen zijn netjes geregeld, net als de groenvoorziening, enzovoort. Enig voorbehoud heb ik nog ten aanzien van de aanrijdroute, want je moet nogal abrupt van de provinciale weg af. Maar goed, als het park uiteindelijk een woonbestemming krijgt, ontstaat er voor iedereen een win-win situatie: het dorp krijgt er 200 ‘officiële’ inwoners bij, de parkbewoners hebben eindelijk een wettelijke status om hier te mogen wonen en we hebben een nieuwe toekomst voor een niet-vitaal park.”